Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is PDS?

PDS is de meest voorkomende chronische aandoening van de dikke darm. Deze darmstoornis is ook bekend als Spastische Dikke Darm of Irritable Bowl Syndrome (IBS).

Zoals mensen die PDS hebben wel weten, is deze aandoening heel vervelend en kan het dagelijkse leven negatief beïnvloeden.
Het Prikkelbare Darm Syndroom is goed door middel van hypnotherapie te behandelen.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Buikpijn
  • Krampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Afwijkend ontlastingspatroon: bijvoorbeeld: diarree, constipatie, plotselinge niet-houdbare aandrang, met of zonder diarree.

    De dikke darm blijkt overgevoelig en prikkelbaar voor o.a. het eten, spanning, druk en emotionele opwinding. Meestal heeft de darm ook een verlaagde pijndrempel en bewegingsstoornissen. Medicijnen en dieetvoorschriften geven lang niet altijd het gewenste resultaat.

PDS

Hypnotherapie als behandeling bij PDS?

In Engeland werkten prof. dr Peter J. Whorwell van het Academisch Ziekenhuis in Manchester en Michael Mahony, een vooraanstaande Engelse hypnotherapeut al jarenlang met hypnotherapie bij darmproblemen.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie, waarbij gebruikt wordt gemaakt van trance.

Trance is een vorm van diepe concentratie. Tijdens de trance is men in een ontspannen toestand en tegelijkertijd bewust aanwezig.

Onze darmbewegingen kunnen we niet op een directe manier controleren of beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot skeletspieren (armen en benen kunnen we bewust aanspannen en ontspannen). Darmen reageren net als de rest van het lichaam, op emoties. Door middel van visualisaties (het in gedachten beelden oproepen) kun je op een directe manier de werking van de darmen reguleren.

Het verandert de manier van bewegen van de darmen en ook de mate van gevoeligheid.

Zo werden door P.J. Whorwell in 1984 al uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over het effect van hypnotherapie bij PDS. Bij het overgrote deel van de behandelde cliënten verdwenen de klachten volledig, een kleine groep ervaarde aanzienlijke verbeteringen en bij een nog kleinere groep bleef verbetering uit.

Dit maakt klassieke hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze bij PDS-klachten.

In Nederland is het programma van Michael Mahony uitgebreid tot een ‘darmmanagementprogramma’.

Ongeveer 85 % van de mensen met PDS heeft baat bij dit programma.

Het Darmmanagementprogramma

De behandeling bestaat uit 6 tot 13 sessies klassieke hypnotherapie gedurende drie maanden afhankelijk van de klacht. In de sessies wordt gewerkt met visualisaties en lichaamsgerichte oefeningen. De visualisaties dienen opgenomen te worden (op je eigen telefoon of dictafoon) en volgens een bepaald luisterschema te worden afgeluisterd. Ook voor de lichaamsoefeningen geldt dat het oefenen ervan essentieel is.

Doel van het programma:

Lichamelijk herstel van de klachten door het verminderen van de spanning en gevoeligheid van je darmen.

Hierdoor wordt de pijn en verkramping verminderd; dit heeft een positieve invloed op de stoelgang. Het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid, zodat je beter in staat bent om je darmen te besturen / managen.

Emotionele en gedragsmatige aspecten; je leert op een gezonde manier met je darmen omgaan.

Soms kan het nodig zijn, om voorafgaand aan het darmmanagementprogramma te werken aan algemene problemen. Tijdens het hele programma is een actieve betrokkenheid erg belangrijk.

Om in aanmerking te komen voor deze behandeling is een recente medische verklaring van de huisarts of specialist nodig met de vaststelling van de diagnose PDS.

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.